KÖZBIZTONSÁG

Több utasunknak is az első kérdése, hogy mennyire biztonságos ideutazni. Egy hatalmas ország lévén, van itt minden, természetesen olyan városok is északabbra, amit jobb elkerülni, vagy nem ildomos éjszánként az utakon közlekedni, de szeretnénk megnyugtatni mindenkit, hogy nem kell jobban aggódni, mint amikor valamelyik európai nagyvárosba megyünk kirándulni. A Maya Riviéra biztonságos, turistákból élnek az itteniek és vigyáznak rájuk. Figyeljünk az értékeinkre annyira, mint amennyire Budapest utcáin figyelnénk.

BANKKÁRTYA, KÉSZPÉNZ

VISA és MasterCarddal nem szokott probléma lenni, szinte mindenhol lehet kártyával fizetni. Amit utazás előtt ajánlott megtenni, a számlavezető banknál be kell jelenteni, hogy a bankkártyát Mexikóban fogják használni. Volt már rá példa, hogy a banknak gyanús tranzakciónak tűnt a mexikói kártyahasználat és letiltotta a kártyát, ez kellemetlen tud lenni.

Mexikóban 90%-ban kártyabehelyezéssel és PIN kóddal megy még a fizetés a biztonság érdekében, kevés helyen működik az érintős vagy az okos készülékekkel való fizetés.
A kártyát ne adjuk ki a kezünkből, mindig kérjük az asztalhoz a terminált, illetve ellenőrizzék a fizetendő összeget.

Ha Eurot hoznának, azt váltani kell, de a Dollart sok helyen elfogadják fizetőeszköznek, sőt szinte mindenhol dollárban is ki van írva az ár. Turista helyeken egymást érik a pénzváltók.

Amire figyeljünk, hogy a mexikói peso (MXN) és az USD jele szinte ugyanaz… nem összekeverendő! Természetesen a készpénzt részesítik a legtöbb helyen előnyben.
Ne lepődjenek meg, ha többféle papírpénzzel találkoznak, ugyanis forgalomban van még a korábbi és az új papírpénz is!

VÍZUM

Magyar állampolgárnak nem kell egyebet tenni Mexikóba történő belépés előtt, mint kitölteni a vízum űrlapot, amit a repülőn adnak oda, vagy leszállás után a reptéren. Két részből áll, a felsőt elveszik belépéskor, az alsót az útlevélben érdemes tartani, az a vízum és távozáskor veszik el. Ha elvész, büntetést kell fizetni. – Ezt az űrlapot vagy ki kell tölteni, vagy nem, épp amilyen kedvük van, ha nem adnak ilyen vízumlapot, nem kell megijedni, valamikor csak az útlevélbe pecsételnek. A turista vizum maximum 180 napra szól.
A telefonban, vagy kinyomtatva legyen meg a visszafelé szóló repjegy és a hotelfoglalásról a visszaigazolás, vagy ha ismerősnél lesz a szállás, akkor egy meghívólevél tőle. Ha tranzit ország is érintett az utazás során, utána kell járni, hogy kér-e az adott ország valami vízumot, pl. USA átszállás – ESTA- val kell rendelkezni, sajnos most már csak egy beutazásra szól az ESTA, hazafele útra újból meg kell igényelni, érdemes egyből érkezés után vagy legalább 3-4 nappal a hazaút előtt. Kanadán való átutazás esetén szintén vízumot kell online igényelni.  

BORRAVALÓ

Magyarországtól eltérően Mexikóban a borravaló a mindennapi élet szerves részét képezi. Ehhez a szokáshoz nekünk, vendégeknek kell alkalmazkodnunk, így indulás előtt mindenképp érdemes kisebb címletű dollár bankjegyekkel készülni, amit a szállodában a személyzetnek, takarítónőnek, pincérnek, sofőrnek javasolt odaadni. Éttermekben, bárokban 10%-ot minimum illik adni, valamint a szállodai személyzetnek is (takarítónő, kiszolgálószemélyzet). A kirándulásokon se felejtsük el a sofőrt, családonként 5-10 USD-t illik adni neki!

KÖZLEKEDÉS

Mexikóban bárhol is vagyunk, taxit könnyedén fogunk találni. A hotelek lobbijában megtalálhatóak a fix listaárak a népszerű célállomások felé, érkezéskor érdemes megkeresni és lefotózni, hogy mindig kéznél legyen. Ha a városban fognánk taxit, mindig kérdezzünk rá először az árra!

Autó bérlésre is van lehetőség a városokban, de a helyi vezetési stílus nagyban eltér az otthon megszokottól, valamint a rendőrök is előszeretettel veszik elő a turistákat az utakon ill. könnyen eltévedhetünk, hiszen rengeteg minden nincs kitáblázva. A magyar jogosítványt Mexikóban is elfogadják.

BALESETBIZTOSÍTÁS, GYÓGYSZERTÁR, ORVOS

Utazás előtt mindenképp érdemes otthon biztosítást kötni, ezt ne felejtsük el!

Ha utazási irodánál vesznek utazási csomagot, akkor ahhoz kérjünk balesetbiztosítást is, ha nem jár hozzá automatikusan. Ha pedig saját szervezéssel utaznak, kössenek külön biztosítást. A kiránduláson való részvétel feltétele az utasbiztosítás.

Meglepő módon az orvosi ellátás nagyon profi és jól felszerelt, modern kórházak vannak. Sokan járnak ide pl. a plasztikai sebészet végett, vagy akár a fogsort elkészíteni, jó áron és profi technikával dolgoznak. Rengeteg gyógyszertár van, szinte minden ötödik üzlet gyógyszertár és szinte mindent lehet vény nélkül kapni.
Az antibiotikum vényköteles, de a legtöbb gyógyszertárban van ügyeletes orvos és azonnal felírja, ha szükséges. Betegség esetén minden resort hotelben találunk orvost.

Kötelező védőoltás nincs, az Országos Epidemiológiai Központ honlapján tájékozódhatnak az ajánlott védőoltásokról.

http://www.oek.hu/oek.web?nid=214&pid=1&to=2484,752

ELEKTROMOS HÁLÓZAT, CSATLAKOZÓK

A mexikói csatlakozó két lapos villából áll (mint az USA szabvány), emiatt az otthoni elektromos üzletekben érdemes előre megvásárolni az átalakítókat. Az elektromos hálózati feszültség 110V, így utazás előtt ellenőrizzék a hajszárító, epilátor, elektromos borotva és egyéb elektromos készülékek hálózati feszültség igényét (általában a csatlakozóra ráírják, hogy 100-240V között működik).

INTERNET, MOBILTELEFON

A mexikói roaming díjakkal kapcsolatban érdeklődjenek a hazai mobilszolgáltatójuknál. A legtöbb szállodában van wifi hálózat, azonban az ingyenesség nem minden esetben természetes, ezt érdemes előzetesen ellenőrizni. Sok esetben az ingyenes wifi csak a szálloda lobbijában elérhető. A helyi mobilinternet viszont meglepően jó lefedettségű. Mexikói SIM kártya bármelyik kisboltban vásárolható útlevél és előzetes regisztráció nélkül, azonban ez esetben a készülék kártyafüggetlen kell, hogy legyen és a magyar SIM kártyát ki kell cserélni a készülékben (azaz a magyar mobilszám nem lesz elérhető telefonhívással és sms sem fogadható, viszont a mobilinternettel webes beszélgetések folytathatóak). Amennyiben elengedhetetlen a magyar szám elérése és a mobilinternet is jól jönne, kérjük hozzanak egy „játszós” készüléket, amin a hívásokat fogadhatják. Javaslat: Telcel Chip (így hívják a SIM kártyát, és ezt feltölteni egy Amigo Sin Limite csomaggal szintén a kisbolt pénztáránál, 200 pesós csomag abszolút elég, 500 pesós a legnagyobb).

IDŐJÁRÁS

Amit már otthonról jó hozni, vagy az első napon itt megvenni, az a magas faktorszámú naptej, ugyanis még az edzett bőrűek is leégnek az első egy-két nap alatt, az is, aki most mosolyog, hogy én biztos nem… Viszont nekik ajánljuk a gyógyszertárakban kapható hűsítő, napozás utáni krémeket. A Maja Riviérán télen éjszaka a 17 fok extrém hidegnek számít. A bőröndbe érdemes főleg strandruhákat csomagolni, egy-két könnyebb meleg kardigánnal, ez is főleg a belső terek és autóbuszok légkondicionálása miatt szükséges. Körutazás során változatosabb ruhatárral kell készülni. A meleg, de heves trópusi esők ellen az esőkabátot se felejtsük otthon. A hurrikán szezon június 1-től november 30-ig tart, de a Yucatán-félszigetet viszonylag ritkán éri el komoly erősségű hurrikán. Az elmúlt 30 évben mindössze két veszélyes hurrikán csapott le Cancúnra, 1988. szeptemberében a Gilberto és 2005 októberében a Wilma hurrikánok.

MIT HOZHATOK MAGAMMAL?

Dohánytermékek: 10 doboz cigaretta vagy 25 db szivar vagy 200 gramm dohány

Alkohol: 3 liter égetett szesz és 6 liter bor

Készpénz: külön vámnyilatkozat kitöltése nélkül 10 000 USD vagy EUR készpénzt

NAPTEJ, SZÚNYOGRIASZTÓ

Természetvédelmi területeken csak természetes bio naptej használható és máshol is ezt ajánljuk a saját környezetünk védelme érdekében. Contoy szigetén tilos a naptej használata, javasoljuk a hosszú ujjú póló, sapka viselését!

A szúnyogok inkább esténként támadnak, a szúnyogriasztó sprayk használata jól jön!

ALL INCLUSIVE ELLÁTÁS A HOTELBEN

Mexikóban az all-inclusive valóban all-inclusive. A minibár tartalmát ingyenesen fogyaszthatjuk és hoteltől függően naponta vagy kétnaponta mindig feltöltik azt. A hotelben lévő a’la carte éttermek is ingyenesek, de a legtöbbe foglalás szükséges.

ÉTEL AZ UTCAI ÁRUSOKNÁL

Ha tisztának ítéljük meg a helyet és látjuk, hogy helyiek is esznek ott, akkor nyugodtan kóstoljuk meg a helyi ételeket. Mindig az utcán lehet a helyi sajátosságokat igazán megízlelni!